Djurförsäkringar
Kategori:
Datum: 27 oktober 2022

Vad får hundar inte äta?

Har du någonsin undrat vad din hund får äta och inte äta? Det är många hundägare som ställer sig frågan vad deras hund inte får äta och vilka livsmedel 

som kan skada hunden. I den här artikeln går vi igenom vilka livsmedel som kan vara skadlig och farliga för din hund.

Vad får hundar inte äta

De här får hundar inte äta

Det finns många livsmedel som kan förgifta och även skada hundar. En del saker kan vara farliga för din hund redan i små mängder, medans andra kan vara ofarliga om det äts i små mängder och väldigt sällan. Det är allmänt känt att choklad och lök är giftiga för hundar.

Här nedan kan du läsa vår guide över livsmedel som kan vara farliga för din hund. För att underlätta för dig som hundägare så beskriver vår guide även på vilket sätt som dem olika livsmedel påverkar din hunds hälsa negativt.

Kakao

I chokladkakan är det främst kakao och ämnet  teobromin i kakao som är giftigt för hundar. Det bör nämnas att hundar kan vara olika känsliga för kakao, även hundens storlek kan spela en roll gällande känsligheten för kakao, mindre hundar tål betydligt mindre kakao än större hundar.

Bra att veta att ju mörkare chokladen är desto mer innehåll av  teobromin, däremot så innehåller vit choklad väldigt lite eller näst intill ingen teobromin som är giftigt för hundar.

kakao farligt för hundar

Lök

Viktigt att inte låta hunden få i sig lök, både rå som tillagad lök kan ge hunden lökförgiftning. Lök kan ge hunden allvarliga konsekvenser, hundens inre organ kan skadas svårt och hunden kan även få blodbrist. Lök är alltså mycket giftigt och farligt för hundar.

lök hundar

Russin

Det är mycket farligt för hundar att äta russin och vindruvor då det kan orsaka njursvikt hos dem. Och alla typer av druvor är farliga för hundar oavsett färg eller om dem innehåller kärnor eller inte.

En hund som ätit russin eller vindruvor kan bli mycket dåligt i magen och även få njursvikt. Hundar kan alltså inte äta russin.

kan hundar äta russin

Nötter

Som hundägare bör du vara försiktigt med att ge din hund nötter, se upp för saltade nötter och även för macadamianötter så att din hund inte förgiftas. Det är även viktigt att hundägaren bevakar att nötter de ger sin hund inte innehåller mögelsvampen som hundar är väldigt känsliga för. 

nötter hundar

Salt

Viktigt att undvika livsmedel med mycket salt och även saltvatten då hundar kan lätt få matförgiftning av för mycket salt. Salt är mycket giftigt för hundar och en så liten dos som 3,7 gram per kilo av hundens kroppsvikt kan vara dödligt.

salt hundar

Laktos

Hundar kan också vara laktosintoleranta och få svåra magproblem om dem ges en kost med mycket laktos produkter. Små mängder av ost och grädde kan du ge din hund men det är viktigt att uppmärksamma hundens reaktion på laktos, blir den dålig i magen och får ofta diarre då är det bättre att låta bli att ge hunden laktosprodukter.

hundar laktos

 Deg

Deg i sig är inte farlig för hunden att äta, men deg som har jäst kan ombildas till alkohol i hundens mage och hunden kan tapa balans, känna obehag och bli rädd och aggressiv.

deg hundar

Majskolvar

Majskornen är helt ofarligt för hundar däremot är majskolven farlig för hunden att äta då den kan få i sig vassa bitar som kan skada tarmen. 

majskolvar hund

Avokado

Det är idag lite oklart om avokadon är giftig för hundar eller om delar av avokadon är giftigt. Som hundägare bör man vara försiktig och se till att hunden inte får i sig varken avokado skalet eller avokado kärnan som kan sätta sig i halsen på hunden.

avokado hundar

Kastanjer

Om din hund äter kastanjer under promenaden kan den buksmärtor

och även kräkas. Kastanjer innehåller glykosid, ett ämne som kan vara farligt för hundar. Symptom på förgiftning kan dröja flera dagar.

Sammanfattning

Det finns en hel del vanliga livsmedel som kan vara farligt för hundar, det är viktigt att du som hundägare har koll på dessa livsmedel. Ibland när olyckan är framme är det viktigt att man snabbt tar sig till veterinär för att hunden ska få vård. Veterinär kostnader kan vara mycket dyra utan en djurförsäkring, därför är det viktigt att en bra hundförsäkring.

För att hålla sin hund frisk och kry är det viktigt att ge hunden bra hundfoder. Läs vår guide om hur man köper hundmat online.

Vanliga frågor och svar
Hittar du inte svaret på din fråga? Hör av dig till oss så hjälper vi dig.
Vilken mat får hundar inte äta?
Det finns många livsmedel som kan vara giftiga och rent av farliga för din hund, läs våran guide för att ta reda på vilka dessa livsmedel är.
Är kakao farligt för hundar?
Ja kako kan vara mycket giftigt för hundar. I regel kan man säga att ju mörkare chockladen är ju farligare är den för din hund.
Varför är vindruvor farligt för hundar?
Vindruvor och russin har visat sig kunna orsaka kraftiga buksmärtor och kräkningar hos hundar. Du bör därför se till att din hund inte får i sig någon typ av vindruvor eller russin.
simon
Simon heter jag och jag är en av de som driver dindjurforsakring.se. Jag är en djurälskare och målet med hemsidan är att privatpersoner ska kunna hitta djurförsäkringar till sina husdjur och kunna jämföra hundförsäkringar och kattförsäkringar enkelt. I bloggen så skriver jag olika guider och tips för att köpa tillbehör, bland annat om hur och var man köper hundmat online.
djurförsäkring
Dindjurforsakring.se är en fristående jämförelsetjänst som skapats för att privatpersoner ska kunna jämföra djurförsäkringar, samt informera sig om hur djurförsäkringar fungerar. Din Djurförsäkring uppdaterar priser och erbjudanden med jämna mellanrum. Vi på dindjurforsakring.se kan inte på något sätt påverka priserna hos de olika försäkringsbolagen.
© 2021 Dindjurforsakring.se
magnifiercrossmenu