Djurförsäkringar
Kategori:
Datum: 26 oktober 2023

Klåda hos hund

Många hundägare är ofta oroade över att ens hund har klåda och kliar sig väldigt mycket. Faktum är att en av de vanligaste orsakerna till veterinärbesök är just klåda hos hundar. I den här artikeln går vi igenom möjliga orsaker till att din hund har klåda och kliar sig mycket, vad du själv kan göra för att minska klådan samt när det är dags att besöka veterinär.

Vad ska man göra om hunden kliar sig mycket?

Att en hund kliar sig då och då är normalt, precis som för oss människor så kan det klia på olika delar av kroppen ibland. Men om du ser att din hund kliar sig väldigt ofta och väldigt mycket så kan någonting vara fel. Det jobbigaste som husse eller matte kan ofta vara att man inte vet varför hunden kliar sig. 

Om en hund har klåda så kan det vara väldigt jobbigt för hunden. Klåda hos hundar kan uppstå av olika anledningar. Ibland kan klåda hos hundar bero på fästingar, loppor eller andra parasiter. Oavsett så kan det vara en klok ide att besöka veterinär så snabbt som möjligt för att fastslå vad problemet är. 

Tala med en veterinär

Om du är osäker på varför din hund kliar sig mycket så kan det vara en good ide att boka ett videosamtal med en veterinär hos FirstVet. I videosamtalet kan du beskriva problemen som då upplever att din hund har och veterinären kan ge sin expertåsikt och ge dig tips på saker du kan testa för att bli av med klådan innan du besöker en veterinärmottagning. Ett videosamtal hos FirstVet kostar 350 kr men ingår även gratis i många hundförsäkringar. 

När måste jag uppsöka en veterinär för min hunds klåda?

 • Om hunden kliar sig flera gånger under natten
 • Om hunden kliar sig mycket på öronen och skakar på huvudet
 • Om hunden får kala fläckar i pälsen
 • Om huden faller av

Klåda hos Hundar: Orsaker, Symtom och Behandling

Klåda hos hundar är ett vanligt problem som kan vara irriterande och obehagligt både för hunden och för husse och matte. Klåda kan förekomma av olika anledningar och kan vara ett symptom på en underliggande hälsoproblem. I denna artikel kommer vi att utforska orsakerna till klåda hos hundar, de vanligaste symtomen och möjliga behandlingsalternativ.

Orsaker till Klåda hos Hundar

Klåda hos hundar kan bero på en mängd olika orsaker. Det är viktigt att fastställa den bakomliggande orsaken för att kunna behandla klådan effektivt. Här är några av de vanligaste orsakerna till klåda hos hundar:

 • Allergier: Allergier är en av de vanligaste orsakerna till klåda hos hundar. Det kan vara allergi mot mat, pollen, dammkvalster, eller andra ämnen. Klåda som följer med allergier är ofta kopplad till hudutslag, rödhet och ibland även öroninfektioner.
 • Parasiter: Parasiter som loppor, fästingar och löss kan orsaka intensiv klåda hos hundar. Hundar som är infekterade med dessa parasiter kan börja klia sig överdrivet.
 • Hudinfektioner: Bakteriella eller svampinfektioner kan också leda till klåda. Dessa infektioner kan utvecklas i fuktiga eller varma områden av hundens hud.
 • Födoämneskänslighet: Vissa hundar kan vara känsliga för vissa livsmedel, vilket kan resultera i klåda och hudproblem.
 • Miljöfaktorer: Klimatförändringar och väderförhållanden kan påverka hundars hud och orsaka klåda. Torr luft eller överexponering för solen kan vara faktorer.
 • Autoimmuna sjukdomar: Vissa autoimmuna sjukdomar kan påverka hundens immunsystem och orsaka klåda och hudproblem.
 • Skabb: Skabb är en annan parasit som kan orsaka intensiv klåda hos hundar. Det är en smittsam sjukdom och kräver omedelbar behandling.

Klåda på grund av parasiter

Om din hund har klåda på grund av parasiter såsom loppor och löss. Ofta kan du se löss, lopor och andra parasiter i din hunds päls om du tittar ordentligt. Man ska komma ihåg att det är viktigt att ge sin hund fästingmedel regelbundet, i synnerhet om man brukar prommenera mycket i skogen med sin hund, eller om din vovve har regelbundet kontakt med andra hundar och djur. 

Symtom på Klåda hos Hundar

Klåda kan manifestera sig på olika sätt hos hundar. Här är några av de vanligaste symtomen att vara uppmärksam på:

 • Klåda och kliande: Hundar kommer ofta att klia sig, bita sig eller slicka sig själva intensivt.
 • Rodnad: Huden kan bli röd och irriterad på de drabbade områdena.
 • Hårförlust: Överdriven klåda kan leda till håravfall på de drabbade områdena.
 • Hudutslag: Utslag och små knölar kan bildas på huden.
 • Förtjockad hud: På grund av konstant kliande kan huden förtjockas och bli "elefantliknande."
 • Öronproblem: Klåda kan också förekomma i öronen och kan vara ett tecken på öroninfektioner.
 • Sår och skador: Ibland kan hunden självorsaka sår och skador genom överdriven kliande, vilket kan öka risken för infektioner.

Behandling för klåda hos hund

Behandlingen mot klåda hos hundar beror helt enkelt på vad klådan beror på. Om klådan är väldigt intensiv och plågsam för din hund ska du givetvis direkt uppsöka veterinär men om den är lite periodvis och inte verkar vara så plågsam för din hund så finns det ett par saker du kan testa själv:

 • Ta bort parasiter -  Du kan köpa fästingmedel så som spot on droppar, fästinghalsband eller en fästingplockare för att se till att din hund inte bär på några parasiter. 
 • Kamma din hund - I synnerhet om hunden har mycker päls kan det vara en god ide att kamma hunden och se till att det inte är något skräp i pälsen som kliar. 
 • Duscha med ett bra schampo - Om din hund har irriterad hud så finns det bra hundschampon för känslig hud. Hundchampon kan även lindra klådan ifrån allergier så som foderallergi.
 • Byt foder - Om du misstänker att din hund är alergisk mot någon typ av foder som ges till hunden så bör du testa ett annat hundfoder för att se om det hjälper. 
Bästa hundschampo
Alla vill givetvis ta hand om sin hund på bästa sätt och en del av omvårnaden är givetvis...
Bästa hundfodret
Utöver att jämföra hundförsäkringar så skriver vi på DinDjurförsäkring olika köpegui...
djurförsäkring
Dindjurforsakring.se är en fristående jämförelsetjänst som skapats för att privatpersoner ska kunna jämföra djurförsäkringar, samt informera sig om hur djurförsäkringar fungerar. Din Djurförsäkring uppdaterar priser och erbjudanden med jämna mellanrum. Vi på dindjurforsakring.se kan inte på något sätt påverka priserna hos de olika försäkringsbolagen.
© 2021 Dindjurforsakring.se
magnifiercrossmenu