DjurförsÀkringar
Kategori:
Datum: 13 januari 2023

BĂ€sta hundtandborsten

Hundar behöver lixom mĂ€nniskor sköta om sin munhygien, bland annat genom att borsta tĂ€nderna. För att borsta tĂ€nderna pĂ„ en hund sĂ„ behöver man införskaffa en hundtandborste. 

Vi pÄ DinDjurförsÀkring har testat olika tandborstar för hundar och listat de hundtandborstar som presterat bÀst i test. 

bÀsta hundtandborsten

Tandborste till hund bÀst i test

HÀr listar vi de bÀsta hundtandborstarna som vi har testat pÄ vÄra egna hundar. Alla tandborstarna som listas Àr rekommenderade av veterinÀr och vi har alltsÄ valt ut dom som vi och vÄra hundar tyckt mest om. 

Trixie tandvÄrdsset för hund

Trixie tandvÄrdsset

Det hĂ€r Ă€r ett komplett tandvĂ„rdsset frĂ„n Trixie som innehĂ„ller tre olika borstar plus en hundtandkrĂ€m. TanvĂ„rdspacketet innehĂ„ller tre olika borstar och en tandkrĂ€m. 

 • TandkrĂ€m med mintsmak
 • 1 fingertandborste för tĂ€nderna
 • 1 massageborste för tandköttet
 • 1 dubbesidig tandborste med med tvĂ„ borsthuvud, det stora för framtĂ€nderna och det lilla för kindtĂ€nderna.

Pris: 79,90 kr


Trixie Tandborstset 4 delar

trixie tandborste fyrpack

Det hÀr packet med tandborstar till hundar innehÄller fyra olika hundtandborstar med en stor borste för framtÀnderna och en liten borste för baktÀnderna. Dessa tandborstar frÄn Trixie Àr ett utmÀrkt alternativ för att enkelt kunna borsta din hunds tÀnder och pÄ sÄ sÀtt vÄrda hundens munhÀlsa.

Pris: 59,90 kr


Petosan Dubbeltandborste till Hund

Petosan Dubbeltandborste till Hund

Den hÀr hundtandborsten har ett mycket praktiskt huvud med tvÄ borstar som gör den vardagliga tandborstningen enkel och effektiv. Dubbeltandborsten gör det enkelt att komma bÄde insidan och utsidan av hundens tÀnder. Tandorsten finns i tre olika storlekar.

Pris:

S - 129 kr

M - 149 kr

L - 129 kr


Trixie fingertandborstar 2-pack

Trixie fingertandborstar 2-pack

Det hÀr 2-packet frÄn Trixie kommer med tvÄ fingertandborstar för hundar. En hundtanborste för tÀnderna och en borste för tandköttet. Eftersom den hÀr hundtandborsten fÀsts pÄ fingret sÄ Àr det vÀldigt enkelt att komma Ät alla tÀnderna.


SÄ vÀljer du den bÀsta hundtandborsten

För att hitta en sÄ bra tandborste som möjligt till din hund sÄ bör man försöka vÀlja en tandborste som har tvÄ borstar. Precis som för oss mÀnniskor sÄ mÄste man byta ut hundtandborsten med jÀmna mellanrum, sÄ det kan vara en god ide att bestÀlla hem ett pack med flera hundtandborstar. Det Àr ocksÄ viktigt att du vÀljer en tanborste i rÀtt storlek till din hund. 

borsta tÀnderna hund

Manuel eller elektrisk hundtandborste?

Det finns olika för och nackdelar med bÄde manuell hundtandborste och eltandborste. Fördelen med en eltandborste Àr att det Àr lÀtt att borsta och en eltandborste Àr vÀldigt effekt. Nackdelen Àr att en del hundar blir rÀdda eller kÀnner obehag för de ljud som en eltandborste medför.

Fingertandborste

En fingertandborste kan va ett utmÀrkt alternativ för att börja borsta tÀnderna pÄ din hund dÄ det Àr lÀttare att komma Ät och borsta med en fingertandborste jÀmfört med en vanlig hundtandborste. Nackdelen med en fingerborste Àr att hunden kan börja tugga pÄ ditt finger.

fingertandborste hund

SÄ borstar du tÀnderna pÄ din hund med en hundtandborste

Hundar behöver liksom mĂ€nniskor ta hand om sin munhygien och borsta tĂ€nderna för att ha friska tĂ€nder. Nedan har vi gjort en guide för hur man borstar tĂ€nderna pĂ„ en hund. 

 1. Klappa din hund sÄ att hunden Àr lugn och smek gÀrna hunden runt ansiktet sÄ att hunden vÀnjer sig vid att du vidrör ansiktet. Lyft sedan pÄ hundens kÀkar sÄ att tÀnderna blir synliga.
 2. Ta pÄ tandkrÀm pÄ hundtandborsten och börja borsta utsidan av tÀnderna. TandkrÀmen Àr inte jÀtteviktigt men kan underlÀtta tandborstningen dÄ hundar ofta uppskattar smaken av tandkrÀmen.
 3. FortsÀtt med att borsta hörntÀnderna.
 4. Borsta framtÀnderna med försiktighet dÄ mÄnga hundar Àr kÀnsliga just pÄ framtÀnderna.

Nedan följer en videoguide frÄn vÄran partner GranngÄrden pÄ hur du borstar tÀnderna pÄ din hund:

Tips nÀr du ska borsta tÀnderna pÄ din hund

 • AnvĂ€nd en mjuk hundtandborste eller en eltandborste. 
 • Borsta hundens tĂ€nder i en situation nĂ€r hunden Ă€r lugn och avslappnad.
 • TandkrĂ€m Ă€r inte nödvĂ€ndigt men gör det enklare dĂ„ hunden ofta uppskattar smaken.
 • Det flesta hundar slickar sig om munnen och biter pĂ„ tandborsten och det Ă€r normalt, försök att forsĂ€tta borsta sĂ„ försiktigt som möjligt. 
 •  Var nogrann med att Ă€ven borsta tandköttet pĂ„ hunden. 
 • TĂ€nk pĂ„ att inte tĂ€cka över hundens nĂ€sborrar medans du borstar tĂ€nderna.
 • Belöna din hund med en mumsig godisbit efter tandborstningen.

Att borsta tÀnderna pÄ din hund Àr mycket viktigt

Att borsta tĂ€nderna pĂ„ en hund Ă€r lika viktigt som för en mĂ€nniska. Att ha en god tandhĂ€lsa Ă€r viktigt för att hunden inte ska fĂ„ dĂ„lig andedrĂ€kt eller infektioner i munnen och tandköttet. 

Det Ă€r viktigt att du börjar borsta din hunds tĂ€nder sĂ„ tidigt som möjligt sĂ„ att hunden vĂ€njer sig vid att borsta tĂ€nderna redan som valp. 

Det Ă€r heller inte försent att börja borsta din hunds tĂ€nder om du inte har gjort det tidigare. Det optimala Ă€r om du kan borsta tĂ€nderna pĂ„ din hund varje dag. 

Hundar Ă€r kĂ€nda för att ha starka tĂ€nder och kĂ€kar, men du skulle bli förvĂ„nad över hur lite tandvĂ„rd de oftast fĂ„r. Faktum Ă€r att mĂ„nga av oss som har hundar sĂ€llan borstar deras tĂ€nder tillrĂ€ckligt ofta. Identifierar man inte detta bekymmer kan det resultera i olika allvarliga mun-relaterade poblem. Dessutom, som med mĂ€nniskor, nĂ€r hundens tandskötsel ignoreras kan det leda till fler allvarliga medicinska problem. Det Ă€r dĂ€rför viktig att vi ger vĂ„ra fyrbenta vĂ€nner den rutinmĂ€ssiga munvĂ„rden de behöver. 

Förebygg dÄlig lukt och tandsten

Hundar kan precis som mĂ€nniskor drabbas av tandsten och dĂ„ligt lukt i munnen. Ett av de bĂ€sta sĂ€tten att förebygga dessa problem Ă€r att borsta tĂ€nderna pĂ„ din hund med en bra hundtandborste. 

Genom att borsta hÀnderna pÄ din hund och komplettera med tuggben sÄ förebygger du Àven tandlossning och infektioner i tandköttet pÄ hunden. 

Vanliga frÄgor och svar
Hittar du inte svaret pÄ din frÄga? Hör av dig till oss sÄ hjÀlper vi dig.
Hur ofta ska man borsta tänderna på sin hund?
Veterinärer rekommenderar att man ska borsta tänderna på hundar varje dag.
Kan man använda tanborstar och tandkräm för människor på hundar?
I regel ska du aldrig använda produkter för människor på din hund. Välj istället en tandborste utformad för en hund.
Jag har aldrig borstat tänderna på min hund, är det för sent att börja?
Nej det är aldrig för sent att börja borsta tänderna på din hund och sköta om dennes munnhälsa.
Är det viktigt att borsta tänderna på hundar?
Ja, hundar behöver liksom människor ha en god tandhälsa för att må bra. Att borsta tänderna på din hund förebygger tandsten, infektioner och dålig andedräkt.
simon
Simon heter jag och jag Àr en av de som driver dindjurforsakring.se. Jag Àr en djurÀlskare och mÄlet med hemsidan Àr att privatpersoner ska kunna hitta djurförsÀkringar till sina husdjur och kunna jÀmföra hundförsÀkringar och kattförsÀkringar enkelt. I bloggen sÄ skriver jag olika guider och tips för att köpa tillbehör, bland annat om hur och var man köper hundmat online.
djurförsÀkring
Dindjurforsakring.se Àr en fristÄende jÀmförelsetjÀnst som skapats för att privatpersoner ska kunna jÀmföra djurförsÀkringar, samt informera sig om hur djurförsÀkringar fungerar. Din DjurförsÀkring uppdaterar priser och erbjudanden med jÀmna mellanrum. Vi pÄ dindjurforsakring.se kan inte pÄ nÄgot sÀtt pÄverka priserna hos de olika försÀkringsbolagen.
© 2021 Dindjurforsakring.se
magnifiercrossmenu