Djurförsäkringar
Kategori:
Datum: 13 januari 2023

Bästa hundtandborsten

Hundar behöver lixom människor sköta om sin munhygien, bland annat genom att borsta tänderna. För att borsta tänderna på en hund så behöver man införskaffa en hundtandborste. 

Vi på DinDjurförsäkring har testat olika tandborstar för hundar och listat de hundtandborstar som presterat bäst i test. 

bästa hundtandborsten

Tandborste till hund bäst i test

Här listar vi de bästa hundtandborstarna som vi har testat på våra egna hundar. Alla tandborstarna som listas är rekommenderade av veterinär och vi har alltså valt ut dom som vi och våra hundar tyckt mest om. 

Trixie tandvårdsset för hund

Trixie tandvårdsset

Det här är ett komplett tandvårdsset från Trixie som innehåller tre olika borstar plus en hundtandkräm. Tanvårdspacketet innehåller tre olika borstar och en tandkräm. 

 • Tandkräm med mintsmak
 • 1 fingertandborste för tänderna
 • 1 massageborste för tandköttet
 • 1 dubbesidig tandborste med med två borsthuvud, det stora för framtänderna och det lilla för kindtänderna.

Pris: 79,90 kr


Trixie Tandborstset 4 delar

trixie tandborste fyrpack

Det här packet med tandborstar till hundar innehåller fyra olika hundtandborstar med en stor borste för framtänderna och en liten borste för baktänderna. Dessa tandborstar från Trixie är ett utmärkt alternativ för att enkelt kunna borsta din hunds tänder och på så sätt vårda hundens munhälsa.

Pris: 59,90 kr


Petosan Dubbeltandborste till Hund

Petosan Dubbeltandborste till Hund

Den här hundtandborsten har ett mycket praktiskt huvud med två borstar som gör den vardagliga tandborstningen enkel och effektiv. Dubbeltandborsten gör det enkelt att komma både insidan och utsidan av hundens tänder. Tandorsten finns i tre olika storlekar.

Pris:

S - 129 kr

M - 149 kr

L - 129 kr


Trixie fingertandborstar 2-pack

Trixie fingertandborstar 2-pack

Det här 2-packet från Trixie kommer med två fingertandborstar för hundar. En hundtanborste för tänderna och en borste för tandköttet. Eftersom den här hundtandborsten fästs på fingret så är det väldigt enkelt att komma åt alla tänderna.


Så väljer du den bästa hundtandborsten

För att hitta en så bra tandborste som möjligt till din hund så bör man försöka välja en tandborste som har två borstar. Precis som för oss människor så måste man byta ut hundtandborsten med jämna mellanrum, så det kan vara en god ide att beställa hem ett pack med flera hundtandborstar. Det är också viktigt att du väljer en tanborste i rätt storlek till din hund. 

borsta tänderna hund

Manuel eller elektrisk hundtandborste?

Det finns olika för och nackdelar med både manuell hundtandborste och eltandborste. Fördelen med en eltandborste är att det är lätt att borsta och en eltandborste är väldigt effekt. Nackdelen är att en del hundar blir rädda eller känner obehag för de ljud som en eltandborste medför.

Fingertandborste

En fingertandborste kan va ett utmärkt alternativ för att börja borsta tänderna på din hund då det är lättare att komma åt och borsta med en fingertandborste jämfört med en vanlig hundtandborste. Nackdelen med en fingerborste är att hunden kan börja tugga på ditt finger.

fingertandborste hund

Så borstar du tänderna på din hund med en hundtandborste

Hundar behöver liksom människor ta hand om sin munhygien och borsta tänderna för att ha friska tänder. Nedan har vi gjort en guide för hur man borstar tänderna på en hund. 

 1. Klappa din hund så att hunden är lugn och smek gärna hunden runt ansiktet så att hunden vänjer sig vid att du vidrör ansiktet. Lyft sedan på hundens käkar så att tänderna blir synliga.
 2. Ta på tandkräm på hundtandborsten och börja borsta utsidan av tänderna. Tandkrämen är inte jätteviktigt men kan underlätta tandborstningen då hundar ofta uppskattar smaken av tandkrämen.
 3. Fortsätt med att borsta hörntänderna.
 4. Borsta framtänderna med försiktighet då många hundar är känsliga just på framtänderna.

Nedan följer en videoguide från våran partner Granngården på hur du borstar tänderna på din hund:

Tips när du ska borsta tänderna på din hund

 • Använd en mjuk hundtandborste eller en eltandborste. 
 • Borsta hundens tänder i en situation när hunden är lugn och avslappnad.
 • Tandkräm är inte nödvändigt men gör det enklare då hunden ofta uppskattar smaken.
 • Det flesta hundar slickar sig om munnen och biter på tandborsten och det är normalt, försök att forsätta borsta så försiktigt som möjligt. 
 •  Var nogrann med att även borsta tandköttet på hunden. 
 • Tänk på att inte täcka över hundens näsborrar medans du borstar tänderna.
 • Belöna din hund med en mumsig godisbit efter tandborstningen.

Att borsta tänderna på din hund är mycket viktigt

Att borsta tänderna på en hund är lika viktigt som för en människa. Att ha en god tandhälsa är viktigt för att hunden inte ska få dålig andedräkt eller infektioner i munnen och tandköttet. 

Det är viktigt att du börjar borsta din hunds tänder så tidigt som möjligt så att hunden vänjer sig vid att borsta tänderna redan som valp. 

Det är heller inte försent att börja borsta din hunds tänder om du inte har gjort det tidigare. Det optimala är om du kan borsta tänderna på din hund varje dag. 

Hundar är kända för att ha starka tänder och käkar, men du skulle bli förvånad över hur lite tandvård de oftast får. Faktum är att många av oss som har hundar sällan borstar deras tänder tillräckligt ofta. Identifierar man inte detta bekymmer kan det resultera i olika allvarliga mun-relaterade poblem. Dessutom, som med människor, när hundens tandskötsel ignoreras kan det leda till fler allvarliga medicinska problem. Det är därför viktig att vi ger våra fyrbenta vänner den rutinmässiga munvården de behöver. 

Förebygg dålig lukt och tandsten

Hundar kan precis som människor drabbas av tandsten och dåligt lukt i munnen. Ett av de bästa sätten att förebygga dessa problem är att borsta tänderna på din hund med en bra hundtandborste. 

Genom att borsta händerna på din hund och komplettera med tuggben så förebygger du även tandlossning och infektioner i tandköttet på hunden. 

Vanliga frågor och svar
Hittar du inte svaret på din fråga? Hör av dig till oss så hjälper vi dig.
Hur ofta ska man borsta tänderna på sin hund?
Veterinärer rekommenderar att man ska borsta tänderna på hundar varje dag.
Kan man använda tanborstar och tandkräm för människor på hundar?
I regel ska du aldrig använda produkter för människor på din hund. Välj istället en tandborste utformad för en hund.
Jag har aldrig borstat tänderna på min hund, är det för sent att börja?
Nej det är aldrig för sent att börja borsta tänderna på din hund och sköta om dennes munnhälsa.
Är det viktigt att borsta tänderna på hundar?
Ja, hundar behöver liksom människor ha en god tandhälsa för att må bra. Att borsta tänderna på din hund förebygger tandsten, infektioner och dålig andedräkt.
simon
Simon heter jag och jag är en av de som driver dindjurforsakring.se. Jag är en djurälskare och målet med hemsidan är att privatpersoner ska kunna hitta djurförsäkringar till sina husdjur och kunna jämföra hundförsäkringar och kattförsäkringar enkelt. I bloggen så skriver jag olika guider och tips för att köpa tillbehör, bland annat om hur och var man köper hundmat online.
djurförsäkring
Dindjurforsakring.se är en fristående jämförelsetjänst som skapats för att privatpersoner ska kunna jämföra djurförsäkringar, samt informera sig om hur djurförsäkringar fungerar. Din Djurförsäkring uppdaterar priser och erbjudanden med jämna mellanrum. Vi på dindjurforsakring.se kan inte på något sätt påverka priserna hos de olika försäkringsbolagen.
© 2021 Dindjurforsakring.se
magnifiercrossmenu